Varen rond Giethoorn

In een bootje varen rond Giethoorn is een belevenis. Wie in de jachthaven van omliggende plaatsen, zoals Blokzijl, een bootje heeft liggen, zal graag de meren rondom Giethoorn opzoeken. Want daar kun je genieten van de uitzichten en de fraaie natuur. Je kunt dan varen door nationaal park de Weerribben en de Wieden. Gelukkig kun je deze belevenis ook ervaren als je niet een eigen boot hebt. Jaarlijks gaan miljoenen toeristen van over de hele wereld een bootje huren Giethoorn. Je hebt de keus uit een rondvaartboot met gids of een traditionele punter, die je zelf mag besturen.

Wat is een punter?

De bootjes die in Giethoorn verhuurd worden zijn gebaseerd op de traditionele punters. Dat zijn boten met een platte bodem, die door de boeren werden gebruikt om het vee te vervoeren of om riet te oogsten. Een punter werd vroeger voortgeduwd met bomen, wat punteren wordt genoemd. Tegenwoordig is punteren Giethoorn nog steeds mogelijk, maar de meeste toeristen kiezen liever voor het huren van een punter met elektromotor. Met zo’n motor is het veel gemakkelijker om te varen en het is ook lang niet zo zwaar als het voortduwen van een boot met houten bomen.

Het dorp en de omgeving

Giethoorn is een monumentaal dorp, met huisjes die zoveel mogelijk in de originele staat zijn gehouden. Er zitten allerlei bijzondere winkeltjes in, bijvoorbeeld met oude ambachten, een museum met bijzondere stenen en veel restaurants. De kenmerkende Giethoornse bruggetjes zijn nodig omdat de woningen met elkaar verbonden zijn door waterwegen. Dat is de reden waarom iedereen in Giethoorn een eigen punter had. Wie een punter huurt kan deze ook gebruiken om de waterwegen en meren rond Giethoorn te verkennen. Het gebied is een nationaal park en je vindt er prachtige uitzichten, bijzondere planten en zeldzame watervogels.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *